HRstat: interaktivna vizualizacija statističkih podataka o Hrvatskoj

Prosjek: 3.5 (glasova: 33 )

Razvijeno od: 
Institut sinergije znanosti i društva
Vrsta naplate aplikacije: 
Besplatno

Institut sinergije znanosti i društva pokrenuo je projekt interaktivne vizualizacije javno dostupnih statističkih podataka o Hrvatskoj: HRstat (http://www.iszd.hr/HRstat). Projekt je neprofitnog karaktera, a nastao je uslijed sve učestalije potrebe Instituta za pregledom raznih podataka po općinama i gradovima Hrvatske, kao i po naseljima, županijama i gradskim četvrtima Zagreba.
Uz to susrećemo sve više pojedinaca, od znanstvenika do šire javnosti, zainteresiranih za takav oblilk uvida u podatke. Budući da u Hrvatskoj ne postoji javno dostupan online servis koji bi jednostavno i zorno prikazivao takve podatke, odlučili smo izraditi vlastiti alat za interaktivnu mapu Hrvatske. Podatke prikupljamo iz izvora poput Državnog zavoda za statistiku, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Državnog izbornog povjerenstva, itd.

Osim toga, u sklopu projekta izradili smo i analize podataka od javnog interesa, poput:

  • Analize podataka o referendumu 2013.
  • Analize dobne strukture stanovništva.
  • Analize obrazovne strukture stanovništva
  • Nezaposlenost i plaće.
  • EU izbori 2013 u društvenom kontekstu
  • EU izbori 2014
Aplikacije koje se šalju za katalogiziranje na Portal otvorenih podataka odobravaju se na temelju općeg konteksta i same prikladnosti aplikacija. Nismo dužni odobriti i objaviti svaku prijavljenu aplikaciju. Iako se periodično radi na pregledavanju ovih aplikacija, ograđujemo se od bilo kakve odgovornosti za sadržaj, kao i za samo funkcioniranje objavljenih aplikacija. Za bilo kakve upite o aplikacijama molimo obratite se instituciji koja ju je razvila, odnosno nadležnom razvojnom programeru.