Prijeđeni kilometri na vozilu

Opis: 
Kako bi se izbjegla manipulacijama kilometrima kod prodaje rabljenih vozila bilo bi korisno kada bi podaci o stanju km. bili javno dostupni. Kako se navedeni podaci prikupljaju kod godišnjeg tehničkog pregleda te su centralizirani vjerujem da ih je vrlo lako izložiti na portalu.
Izdavač: 
Centralizirani sustav kojeg koriste stanice za tehnički pregled
Koristili bi se za: 
Poslovne svrhe
Dodatno: 
Kreirati web i mobilnu aplikaciju s kojom bi se na jednostavan način kupci rabljenih vozila informirali i zaštitili.
Svaki kupac rabljenog vozila bi na jednostavan i besplatan način mogao provjeriti stanje kilometara rabljenog vozila uz suglasno vlasnika vozila. Na taj način bi se zaštitila osnovna potrošačka prava te spriječili razni mešetari i lovci u mutnom da varaju kupce.
Tip poteškoće: 
Podaci nisu objavljeni
Razlog: 
Podacima se ne može pristupiti zbog zaštite osobnih podataka
Dodatno: 
Mislim da je osnovni "argument" za neobjavljivanje navedenih podataka zaštita osobnih podataka vlasnika vozila ali to bi se vrlo jednostavno riješilo tako da se podaci o km upare sa nekakvim jedinstvenim identifikatorom vozila (broj knjižice vozila, broj šasije itd...) te bi vam vlasnik u slučaju da želi da vi lako provjerite podatke o stanju km dobrovoljno dostavio takav identifikator. Drugi razlog je to što te podatke stanice za tehnički pregled naplaćuju pa su one dio lobija koji je protiv objavljivanja, ali to su podaci koji su od iznimne važnosti za sprječavanje kršenja prava potrošača i trebali bi biti javno dostupni.