Skoči na glavni sadržaj

CROračun

Datum stvaranja
Datum izmjene
30.08.2022. 15:19
Tip primjera uporabe
Razvijeno od
Coin d.o.o.
Opis

Aplikacija CROračun je interaktivna vizualizacija koja pruža jedinstveni pogled na lokalnu i regionalnu samoupravu kroz prikaz i usporedbu ekonomskih, proračunskih, demografskih i socijalnih pokazatelja. Lokalne jedinice se mogu u trenutku usporediti sa sebi sličnima, otkriti svoje izvrsnosti i nedostatke, kao i postaviti si konkretne ciljeve i pokazatelje uspješnosti. Analitičarima, razvojnim agencijama, javnoj upravi koristi kao alat za pronalaženje informacija o lokalnim jedinicama, praćenje pokazatelja uspješnosti lokalnih jedinica, izradu strateških dokumenata.

Informacije koje aplikacija CROračun pruža strukturirane su u 5 (pet) različitih Tema:

  1. Proračun ekonomska klasifikacija,
  2. Proračun funkcijska klasifikacija,
  3. Poduzetništvo,
  4. Turizam, te
  5. Stanovništvo i zaposlenost.

Aplikacija CROračun ima 3 Modula:

  1. Modul Portal - pruža set informacija na razini jedne lokalne jedinice strukturirane po Temama,
  2. Modul Usporedba - omogućuje usporedbu odabranih lokalnih jedinica prema svim pozicijama, te
  3. Modul Trend - omogućuje rangiranje lokalnih jedinica prema svim pozicijama u posljednjoj godini.

Na kojim je podacima temeljen 

CROračun integrira različite baze otvorenih podataka, podatke s ostalih javnih portala, te podatke dostupne na tržištu. Podaci su prikupljeni iz sljedećih izvora: Ministarstvo financija, Državni zavod za statistiku, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, FINA i drugi javni izvori i portali.

Aplikacija CROračun prikazuje informacije za posljednjih 5 godina. Posljednja godina na aplikaciji je godina za koju su dostupni svi podaci koji se u okviru iste vizualiziraju.

Podaci se ažuriraju jedanput godišnje.

Aplikacija CROračun će se kontinuirano nadograđivati novim razinama, sadržajima, temama i modulima.

Na kojoj je platformi izgrađen

CROračun je razvijen kao usluga u oblaku (cloud) na BI (business intelligence) platformi. To u praksi znači da je, osim kroz vizualizaciju, podatke moguće i detaljno analizirati po svim općinama, gradovima i županijama, svim dostupnim pozicijama, kao i godinama. Moguće je izraditi bilo kakvo customizirano rješenje, izvještaj, analizu ili vizualizaciju, te povezati postojeće podatke sa bilo kojim drugim izvorima podataka.

Kako se koristi

Interaktivna vizualizacija predstavlja najsuvremeniji način prezentacije podataka u grafičkom ili tabličnom prikazu, gdje korisnik kroz interakciju sa vizualnim elementima mijenja poglede i na jednostavan način dolazi do željene informacije. User-friendly alati, selektori, padajući izbornici, i višestruki filteri garantiraju jednostavno snalaženje u sučelju.

Pristup aplikaciji

Korištenje aplikacije je moguće uz godišnju pretplatu.

Demo verzija aplikacije dostupna je na uz registraciju korisnika, na ograničeno vrijeme.

Naplata